Csodatevő Szent Miklós


Nikojaj-3Kr. u. 272 táján született Patara városában, amely ma Törökországban, Anatóliában van, de akkoriban a Római Birodalomhoz tartozott. Szülei Miklósnak nevezték el, aminek jelentése: aki győz a nép között, vagy egész népet győz le. A szentéletű férfi sokaknak segített. Különösen a gyerekeket szerette. Amikor gyerekekkel találkozott, mindig megajándékozta őket. Miklós megbecsült és jómódú patarai család egyetlen gyereke volt, akit szülei az Istennek ajánlottak. Lelki életére nagy hatással volt nagybátyja, a patarai püspök, akinek hatására maga is pap lett. Miklós hamarosan visszavonult a világtól, és szerzetes lett a nagybátyja által alapított kolostorban. Szülei halála után összes örökölt vagyonát szétosztotta a szegények között, semmit sem tartva meg magának. Patara városában, kolostori élete során tanulásra és testedzésre adta a fejét. Így a mintegy 180 cm magasságú fiatalember, aki napi több órát töltött tornával, szikár, minden erőpróbát kibíró férfivá érett. Kitűnő uszó volt, néha több kilóméterre beúszott a tengerbe. Így történhetett meg, hogy egy tengeri hajóútja alkalmával a bajban bátran vetette magát a habok közé, hogy segítsen másokon. Egy ilyen cselekedete után, vált a hajózók védőszentjévé. Az eset 270-ben Jeruzsálembe tartó zarándokuton történt. Patarában úgy ismerték mint jótékony papot, aki beteljesíti Isten szavait. Egy idő után úgy döntött, hogy minden idejét lelki életének szenteli, visszavonul a magányba, csendességbe. Ekkor azonban egy égi hang azt mondta neki: “Miklós, folytasd munkádat az emberek között és megkapod tőlem jutalmadat.” Röviddel ezután Miklóst Mira püspökének választották meg:

Az összegyűlt papok közül a legidősebbnek látomása volt, melyben az Isten tudtára adta, hogy azt kell megválasztaniuk püspöküknek, aki legelőször érkezik másnap reggel templomuk kapujába. “Holnap délben állj a templom kapujába! Az első embernek, aki akkor belép, Miklós lesz a neve, őt szenteljétek püspökké.” Így lett Mira püspöke Szent Miklós.

Irgalmas, bölcs és rettenthetetlen püspökként igazi pásztora lett nyájának.

Diocletianus és Maximianus császár uralkodása alatt, a keresztényüldözések idején Miklós püspök is börtönbe került, ám ott is folytatta Isten igéjének hirdetését. A börtönben éheztették, kínozták, de kivégezni nem merték. Fogságából végül kiszabadult, de hamarosan, 327 táján meghallt, Mirában titokban temették el. Jusztinianosz császár uralkodása idején (527-65) Mira városában, sírhelye fölött bazilikát emeltek a tiszteletére.1087-ig nyugodott itt, amikor is a várost a szeldzsuk törökök megtámadták, elfoglalták és lerombolták. Mikor a keresztesek visszafoglalták, több itáliai város kezdett versengeni földi maradványaiért, emléktárgyaiért. Miklós egy papnak jelent meg álmában az itáliai Bari városában, és kérte, hogy ereklyéit szállítsák ide. Bari polgársága három hajót küldött Mirába, ahol meg is találták az elrejtett tetem maradványait, mivel azok csodálatos rózsaillatot árasztottak. 1087. május 9-én értek vissza a hajók Bariba, ahol a szent tiszteletére megkezdõdött annak a Szent Miklós-templomnak az építkezése, amely ma is áll.

Emléknapja december 6.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szentek élete

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: