Szent Mózes hajléka – a magyar orthodoxok központjavnutro, lavá strana- iba pre ilustraciuEgyházközségünk alapító okirata 2007. december 21-én lett kiadva. Alapításának elsődleges célja, hogy térségünkben – Bodrogköz – az olyan magyar anyanyelvű emberek lelki igényét szolgálja, akik az Ortodox Egyház hagyományait követik. A híveket és az érdeklődőket összefogó helyül a nagy múltú Zemplén községet jelölte ki az egyházmegye vezetése, amely község egykor Zemplén Vármegye központja volt.

Itt működik a Szent Magyar Mózes kápolna, amelyet az egyházközség hivatalos megalapítására készülve, teljesen felújítottunk a hívek bőkezű adományaiból. 

Az itteni közösséget nem kizárólagosan csak a helyi lakosok alkotják, de mindazok, akik a környékünkön magukénak érzik és vallják az ortodox hitet. Ezen túl, mint információs központ is szolgál azok számára, akik csupán csak ismeretekhez szeretnének jutni, vagy közelebbről megismerkedni az Ortodoxiával – magyar nyelven.

E kettős célt szolgálva, igyekszünk lehetőségeink keretén belül, különféle kiadványok formájában, nyilvános istentiszteleteken, valamint honlapunkon keresztül, eleget tenni küldetésünknek. Az egyházközség a nagymihály-kassa egyházmegye kötelékében van – amelynek élén Főtisztelendő GYÖRGY, Nagymihály-Kassa érseke áll – önálló egyházközségi  státusszal rendelkezik, azzal a kitétellel, hogy az egyházközség mindenkori elöljárójának joghatósága kiterjed a Bodrogköz minden településére.

Nyilvános ünnepeink között kiemelkedő szerepet tölt be az évente megtartott Szent Mózes ünnepe, amikor nem csak a helyi, vagy a környék hívei, de szlovákok, románok, és magyarországi hívek, papok, szerzetesek is érkeznek Zemplénbe. Az istentisztelet nyelve az alapító okirat értelmében magyar, de mindig tekintettel vagyunk az összegyűlt hívek nemzetiségére és nyelvhasználatára is. 

A Szent Mózes egyházközség élén jelenleg Szerafim igumen atya áll.  A szent hajlék további és nem kevésbé fontos feladata még a szerzetesi élet újraélesztése egyházmegyénkben. Ezért, az eslődleges feladat mellett a szerzetesi életforma után érdeklődőket is szeretettel várjuk Szent Mózes hajlékába, amely a jövőben, Isten segítségével, valóságos monostorrá formálódhat.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk szerény kis hajlékunkba, valamint készséggel adunk tájékoztatást az esetlegesen felmerülő kérdések tekintetében is – hodigitria@gmail.com. Egyben a nemes lelki célok megvalósításának érdekében, és Isten dicsőségére, Szent Mózes hajléka számára nyújtott, mindennemű támogatást alázattal fogadunk.

A szent hajlék istentiszteleti rendje


Reklámok
Explore posts in the same categories: Szent Mózes hajlékának hírei

8 hozzászólás - “Szent Mózes hajléka – a magyar orthodoxok központja”

 1. István Says:

  Fantasztikus a honlap és köszönöm a megtisztelő válaszát!

 2. -Sf- Says:

  Szívesen, máskor is!

 3. Taraszovics Pál Says:

  Tisztelt Szerafim atya!

  Ezúton kérnék Öntől tanácsot, segítséget családfa kutás ügyében.
  Egyik ősöm Taraszovics Vazul (1776-1820) görög-katolikus pap volt Humennén. Kérdésem az volna, hogy tud-e magyarul vagy oroszul beszélő embert ajánlani abból a városból aki segíthetne további kutásban (fő kérdésem, hogy milyen nemzetiségűek voltunk).
  Kérem válaszát erre e-mail címre küldje: p.a.tarasovich@mail.ru
  Válaszát előre is köszönöm!

  Taraszovics Pál

 4. Ugrin Andsrás Says:

  Tisztelt Mindenki!
  Ugrin András vagyok (Nemzetségemről többet a http://www.ugrinmozes.hu oldalon)
  Nagy örömömre szolgál, hogy ráakadtam erre az oldalra!
  Remélem jó társaságba keveredtem 🙂 :)))!
  Üdvözlettel: Ugrin András

  • -Sf- Says:

   Örülünk, hogy megtalált bennünket. MiSzent ózes tisztelői vagyunk, amennyiben ilyen emberekkel akart találkozni, akkor mindenképpen jó helyen jár.

   tisztelettel,Szerafim


   • Tisztelt Szerafim Atya!
    Köszönöm válaszát! Megtisztelő lenne, ha egy alkalmas időben személyesen is felkereshetném, a honlapon szereplő emlékhellyel kapcsolatosan!
    Tisztelettel: Ugrin András


 5. Tisztelt Mindenki!
  Ugrin András vagyok (Nemzetségemről többet a http://www.ugrinmozes.hu oldalon)
  Nagy örömömre szolgál, hogy ráakadtam erre az oldalra!
  Remélem jó társaságba keveredtem 🙂 :)))!
  Üdvözlettel: Ugrin András


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: