Szent Euphimia nagyvértanúnő


eufimia_mcSzent Eufémia nagyvértanúnő 304-ben szenvedett vértanúságot Chalkidon városában, Diocletianus keresztényüldözése idején (284-305.). Másfél évszázaddal később, amikor a kereszténység uralkodó lett a Római Birodalomban, történt Szent Eufémia újabb csodás jelenése.

451-ben Chalkidon városában, abban a templomban, ahol a szent ereklyéi voltak, ülésezett a IV. Egyetemes Zsinat. A zsinatot Krisztus Istenemberi természetéről szóló orthodox tanítás meghatározása miatt hívták össze, amire a monofizita eretnekség terjedése miatt volt szükség, mert ők, az orthodox – Krisztus két, isteni és emberi természetéről szóló – tanítás ellenében azt állították, hogy Krisztusban csak egy – isteni – természet volt és így megbontották az Egyház egységét. A zsinaton a Helyi Egyházak 630 képviselője vett részt. Orthodox részről jelen volt Szent Antoniosz, Konstantinápolyi patriarcha (ünnepnapja július 2.) és Iuvenaliosz Jeruzsálemi patriarcha (ünnepnapja július 2.) valamint Szent Leo Római pápa (ünnepnapja február 18.) képviselői. A monofiziták nagy számban voltak jelen. Élükön Dioszkorosz Alexandriai patriarcha állt.


A hagyomány szerint, miután az orthodoxia és a monofizitizmus képviselői nem tudtak megegyezni, úgy döntöttek, hogy a vita lezárását a Szent Lélekre bízzák. Az Orthodoxok és a monofiziták megírták saját hitvallásukat, és felnyitották a szent vértanúnő sírját, és a két hitvallást tartalmazó tekercseket a mellkasára helyezték. Majd Markianosz császár (450-457) jelenlétében a sírt lepecsételték. Amikor három nap múlva a zsinat résztvevőinek jelenlétében felnyitották a sírt, a szent jobbkezében tartotta az orthodox hitvallást. A monofizita hitvallás pedig a lábainál feküdt.

A VII. században a perzsák támadása miatt Szent Eufémia ereklyéit Chalkidonból Konstantinápolyba szállították. Az ikonrombolók támadásainak idején Leo ikonromboló császár parancsára az ereklyét a tengerbe dobták, ahonnan egy tengerész testvérpár kihalászta és átadta a helyi orthodox püspöknek. A püspök titokban elrejtette az ereklyéket, így azok megmenekültek a pusztulástól. Miután az ikonrombolás eretnekségét a VII. Egyetemes Zsinat (787.) elítélte, valamikor Tarasziosz Konstantinápolyi patriarcha, (784-806.) valamint VI. Konsztantinosz császár (780-797.) és anyja, Iréné (797-802.) idején Szent Eufémia ereklyéit újra Konstantinápolyba szállították.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szentek élete

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: