Keresztelő Szent János fejevétele


Augusztus 29.

Joan krstitel-hlava

A vértanúságot szenvedett  Keresztelő Szent Jánosról Kr. u. 32-ben, Szent Máté Evangéliumában olvashatunk – Mt 14,1-12, valamint Szent Márknál – 6,14-29.

Krisztus megkeresztelkedése után János börtönbe került, mert nyíltan beszélt az igazságról. Ez az igazság sértette az uralkodó feleségét, így kereste az alkalmat, hogyan veszejthetné el az igazságot nyíltan felfedő Prófétát.

És íme, bűnt bűnre halmozva, elérte célját. A hatalmas lakoma vérontással végződött. A bűnösök bűne halmozódott és a hamis, Sátán nyilával elkábított lelkiismeret pillanatnyi enyhülést, megkönnyebbülést érzett. De ez az érzés hamis volt és rövid ideig tartó, mivel a gonoszság szelleme hatotta át lelküket.

Az asszony gonoszsága nem hagyott békét feldúlt lelkének, és tisztességtelen helyre elásta a Szent fejét.  Ezt látva Johanna Heródes házvezetőnője, egy cserépedényben az Olajfák hegyén temette el nagy tisztességgel János fejét. Ennek megtalálását az Egyház február 24-én ünnepli. János tanítványai pedig a testét Szebasztiába vitték és ott temették el.

Heródest, Heródiást és lányát Szalómét Isten igazságtétele még földi életükben utolérte. Szalome télen egy befagyott folyón haladt át. Beszakadt alatta a jég és fejénél fogva, teste a vízben, feje a jég felett lógott. Mint ahogy a végzetes lakomán táncolt, úgy most is keze lába mozgott, szabadulást remélve a jég fogságából. A haláltáncát addig járta ebben a helyzetben, mígnem az éles jég átvágta a nyakát. Testét nem találták meg. Fejét  úgy vitték el Heródeshez és Heródiáshoz, mint egykoron a Keresztelő fejét.

Aretás, arábiai király megtorlásból a lányát ért becstelenség miatt – mivel Heródes felesége volt, mígnem Heródiás miatt haza küldte őt apjához  – háborút indított ellene. Miután Heródes a háborút elveszítette, Kaligula, római császár megfosztotta hatalmától és előbb Galileába, majd Hispániába került Heródiással együtt, hol a hagyomány szerint egy szakadékban lelték halálukat, mint akiket a föld nyelt volna el.

Keresztelő Szent János fejevétele emlékére ünnepet rendelt el az Egyház, szigorú böjttel, hogy ebben nyilvánuljon meg a keresztények gyásza, de egyben tisztelete is a nagy Próféta erőszakos halála emlékére.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Ünnepek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: